Een tijdje geleden is er van ons theater een energiescan gemaakt. Dit houdt in dat het pand is beoordeeld op o.a. isolatie, glassoort, isolatie van cv-buizen, gevel-oppervlak en ventilatie. Wesopa heeft toen het gevreesde, maar niet onverwachte, label G gekregen, de laagste score die een pand als dit kan behalen. Sindsdien zijn we bezig om hier verbetering in te brengen.

We zijn in gesprek met de Gemeente Amsterdam, eigenaar van het pand, om een aantal zaken te vervangen/onderhouden. Afgelopen jaar hebben we een nieuw kachelsysteem gekregen, waarmee we het pand zonegericht kunnen verwarmen. Voorheen werd automatisch het hele pand verwarmd: dat is nu gelukkig verleden tijd.

Het vervangen van alle theaterverlichting door led zou grof geschat tussen de 70% en 85% aan stroom moeten besparen. Aangezien één lamp vaak al 1000 Watt is, loopt dat snel hoog op. De subsidieaanvraag hiervoor ligt bij de Gemeente Amsterdam, Provincie Noord-Holland en de Rabobank. Twee hiervan hebben al toegezegd ons project te steunen. Vanuit Gemeente Amsterdam is er ook extra geld uitgetrokken om alle normale verlichting in het pand te vervangen door led.

Daarnaast moeten er nog gesprekken volgen over de isolatie van het dak (waar eigenlijk geen isolatie is) en zijn we bezig met het vervangen van kozijnen en kapotte ramen vanwege de hoeveelheid tocht. Intern onderzoeken we de mogelijkheid om ventilatoren aan te schaffen voor onder de radiatoren in de theaterzaal, die maar niet snel op wil warmen. Dit bedrag is geschat op 1.300 euro.

Verder heeft Gemeente Amsterdam aangegeven met ons mee te willen kijken naar de mogelijkheid van zonnepanelen op het platte dak aan de voorkant van het theater (boven kantoor). Hierover zullen later dit jaar gesprekken worden gevoerd.

Natuurlijk is de isolatie, de verwarming en het stroomverbruik van het theater niet alles. We zijn ons allemaal erg bewust van het energieverbruik en proberen hier dan ook samen rekening mee te houden. Wordt vervolgd!