Het begin: 1948
In de Tweede Wereldoorlog konden de Nederlanders vijf jaar geen Amerikaanse films kijken. Toen de oorlog afgelopen was wilde iedereen die achterstand inhalen; de bioscopen schoten de grond uit. Ook in Weesp greep een bioscoopondernemer zijn kansen. Er werd een mooie bioscoop gebouwd: “The City of Wesopa” aan de Herengracht. Eigenlijk was de zaal (met balkon)
veel te groot voor zo’n klein stadje, maar elke voorstelling zat vol en de mensen stonden in lange rijen voor het loket. Niet alleen films werden er vertoond, maar er waren ook toneelvoorstellingen.

Pakhuis en kantoor, jaren ’60
Het succes bleef niet. Mensen gingen niet zo vaak meer naar de film. De televisie was in opkomst en de gemeente was niet bereid bij te springen. Uiteindelijk moest de bioscoop sluiten. De zaal werd tot halverwege de jaren ’80 verhuurd als opslagplaats aan Openbaar Kunstbezit. Tussen de bioscoopstoelen stonden grote stapels drukwerk klaar voor verzending naar de abonnees en boven in het kantoor werd geadministreerd.

Filmhuis, jaren ’80
Intussen was er in Weesp een kleinschaliger bioscoopinitiatief ontstaan. Het filmhuis vertoonde wekelijks films. Eerst in het POC (nu Hotel Hart van Weesp), later werd een ruimte gedeeld in het SCA-gebouw (naast waar nu de bredeschool Kors Breijer is). Overdag werden in de bioscoopruimte lessen gegeven en kinderen opgevangen. Geen ideale situatie. Er werd uitgekeken naar een betere locatie, meer in het centrum en met ook de mogelijkheid om naast de film ook andere voorstellingen te geven (muziek, cabaret, toneel, kindervoorstellingen). Uiteindelijk viel eind jaren ’90 het oog op de leegstaande oude bioscoop aan de Herengracht. Maar…. het gebouw was inmiddels eigendom van de gemeente geworden, en wilde die het
beschikbaar stellen als theater? Bovendien, er was jarenlang weinig gebeurd aan onderhoud, zowel binnen als buiten. De zaal leende zich niet meer voor moderne voorstellingen met een flexibele zaalinrichting en soms wel en soms geen podium. Er zou grondig verbouwd moeten worden…

Een theater (1991)
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk kwam er een initiatiefgroep die erin slaagde de gemeente te overtuigen en voldoende sponsors enthousiast te maken. Begin jaren ’90 werd met grote inzet van vrijwilligers en sponsors (alle Weesper aannemers deden bijvoorbeeld mee) de City of Wesopa verbouwd tot een modern theater. De naam “City of Wesopa” stond al jaren in grote letters op het dak en zo was het gebouw overal in Weesp bekend. Dat werd dus de naam van het theater, een hele mond vol, dus logischerwijze in het spraakgebruik al snel afgekort tot “De City”. Het theater voldeed aan een groeiende behoefte van Weespers om in hun eigen stad uit te gaan. Het was direct een succes. Vanaf het begin werd het theater gerund door enthousiaste vrijwilligers, bijgestaan door een enkele beroepskracht.

Grondige verbouwing 2011
Verrassend veel van wat men wilde was gelukt, maar toch hadden de enthousiaste bouwers noodgedwongen een aantal concessies gedaan. Er was simpelweg te weinig geld om alles echt aan te pakken. De foyer was drie trappen op, er waren nauwelijks voorzieningen voor mensen met een fysieke beperking. Voor de artiesten was in de kelder een kleed/opslagruimte geïmproviseerd zonder douche, enz. Op die manier functioneerde het theater zo’n twintig jaar. Reparatie werd op reparatie gestapeld. de tekortkomingen, zowel voor de vrijwilligers als voor de artiesten, lieten zich steeds meer voelen. Een nieuwe verbouwing moest het theater aanpassen aan deze tijd. Het theater werd beter toegankelijk gemaakt. Het theatercafé werd naar de
begane grond verplaatst, de zaalinrichting werd vernieuwd, er kwamen nieuwe toiletten en goede kleedruimtes. Zo kunnen de vrijwilligers van De City ervoor zorgen dat Weespers de komende jaren kunnen genieten van mooie voorstellingen en dat ook onze huistheatergroepen uit de voeten kunnen.

2021
Inmiddels is de oude foyer boven verbouwd tot een prachtig zaaltje genaamd de Uitkijk. Dit zaaltje kan gebruikt worden als tweede zaal bij bijvoorbeeld een filmfestival maar wordt ook vaak verhuurd. Het theatercafé heeft tijdens de eerste Coronagolf een metamorfose ondergaan. Nieuwe kleuren, nieuwe meubels en andere verlichting zijn aangebracht. Inmiddels is de rest van
het gebouw ook bijna klaar en passen de ruimtes qua kleuren weer mooi bij elkaar en bij de stijl van het gebouw.