strook-www

Wesopa blijft Wesopa

Voor de City of Wesopa was de Weesper Week een welkom aangrijpingspunt voor een dynamische herstart na een periode waarin de deur dicht moest blijven. In drie dagen tijd komt alle tijdens de lockdowns opgespaarde creativiteit, gastvrijheid en podiumenergie in een vloeiende beweging naar buiten.

Op zaterdag speuren zo’n honderd Weesper kids in winkeletalages naar de spullen van de verstrooide Weespermoppen bakker. De zaal is omgebouwd tot een bakkerij waarin Kees Rietveld (86) zich als een vis in het water of beter als spijs in een Weesper mop voelt. Vragen over het recept worden vakkundig gepareerd, dat blijft een van de geheimen van Weesp.

Intussen wordt ook online al gezocht naar de antwoorden op de Weesper quiz met afbeeldingen van deuren en straten uit de Vechtstad. Sommige speurders gaan live op zoek, geen straf met het lekkere lentezonnetje, anderen gebruiken gewoon Google Streetview.

Bijna tweehonderd deelnemers wagen zich aan de antwoorden, logisch want de hoofdprijs is een 12 uur lange Weesper streetview vanuit de Clock Tower. Om die prijs in de wacht te slepen is ook nog een goede schatting nodig van het aantal Weesper moppen dat in de glazen stolpen in de City etalage zit. De winnaar weet het precies: 225 (de rest van de antwoorden staan onderaan dit bericht).

Zondag vormt de City het start- en eindpunt van de theatertoer Weesp Wijkt Uit. De toerdeelnemers worden vanaf 10 uur vermaakt door het duo Dijkstra & Dijkstra. Met een gevarieerd repertoire van rock- en popsongs, waarin af en toe enkele speelse Weesper variaties klinken. Pieter Jouke is voor alle Uitwijkers een humorvolle opwarmer, dat blijkt nodig want de dag is de meest frisse van de hele week.

Op de locatie van Car Casting aan de Nijverheidslaan maken we een uniek evenement mee met een nog nooit vertoonde mix van graffiti kunst, filmauto’s, een jumping sweeper, rave muziek en Medusa’s hoogpotige steltlopers. Een graffiti artiest leeft zich met vaste hand uit op een doek van 6 bij 3 meter dat is gespannen op een dubbeldekker van Car Casting die al jaren niet uit rijden is geweest. Een bus is voor de jonge kunstenaar weer eens iets anders dan een trein. Dj’s Bryce Benda en Adrián Estrada draaien aan de knoppen van een volledig professionele setup en houden de hele middag spring- en dansbaar. Alle kinderen die duikend en springend vermijden om gesweept te worden hebben lekkere muziek erbij.

Afbouwen en snel terug naar de grote zaal van de City voor het eindfeest. Trio Bier treedt op in kleine bezetting, dus met z’n vieren. Grappig is dat de ene helft van de zaal zich er over verbaast dat de andere helft veel liedjes kan meezingen. De biermannen zijn voor de zesde keer in Weesp en trouwe fans hebben goed geoefend. Hoogtepunt is ‘Oude Wolf’ over Amsterdam. Voor de gelegenheid gaat de wolf vergezeld van het wolfje Weesp. Prachtig en emotionerend gespeeld en gezongen, in het publiek wordt het vochtverlies gecompenseerd met een slokje Wispe.

De bouwploeg maakt ongeveer het vijfde zaalchangement in de Weesper Week en dinsdagavond stroomt de City weer vol met 26 quizteams die aan tafel een avond lang hun brein willen breken over vragen waarvan ze wisten dat die zouden komen. Zoals hoeveel kilometer langs je langs de kortste route wandelt van het stadhuis van Weesp naar dat van Amsterdam. Het team Vechtstede wordt na een magistrale eindsprint verdiend winnaar.

Tot zo ver het plezier voor de schermen, daarachter is ongelofelijk veel werk verzet door het hele City team. Het theater laat zich van de beste kant zien en geeft in drie dagen een voorproefje van wat verder dit jaar nog kan gebeuren. Wesopa vindt zichzelf opnieuw uit en blijft zo Wesopa: het bruisend cultureel middelpunt voor iedereen die mooie evenementen wil maken en samen beleven.

 

Oh ja, en hier zijn de antwoorden van de online quiz:

Deuren:

 

 1. Straat: Sportparklaan
 2. Synagoge
 3. City of Wesopa
 4. Assoena Moskee
 5. Voormalig stadhuis Weesperkarspel, Hoogstraat
 6. Fort Ossenmarkt
 7. Brede School Weespersluis (Nieuwe Jozefschool)
 8. NS Station
 9. Stadhuis
 10. Café Toeters en Bellen

Straten:

 

 1. Buitenhof
 2. Rijnkade/Kanaalpad
 3. Kromme Elleboogsteeg
 4. Spoorstraat
 5. Talmastraat
 6. Blijwaterpad
 7. Wolleweversbuurt/Achtergracht
 8. Landscronerlaan
 9. Simon de Vliegerlaan
 10. Emmastraat