City of Wesopa bruisend middelpunt voor sportliefhebbers tijdens Sportfilmfestival
De derde editie van het Sportfilmfestival in Wesopa, van 2 t/m 5 november 2022, was een groot succes. Ruim 700 bezoekers in de leeftijd van 2 tot 80 kwamen af op het vijfdaagse festival. Met een sterk programma en levendige gesprekken over sport heeft het festival aangetoond een vast onderdeel van het Weesper culturele en sportieve leven te zijn.
Bekijk hier het beeldverslag van het festival
Op woensdag werd het festival afgetrapt met maar liefst 21 teams in de sporteditie van de maandelijkse CityQuiz. Meer dan 100 quizzers namen bezit van de grote zaal om zich te buigen over allerlei sportvragen. Eén daarvan gaf het verrassende verband aan tussen een peer, een zeug met 7 biggen en het tienkamponderdeel speerwerpen. Aan het eind van de avond won het team van het Vechtstede College, niet voor het eerst, de beker.
Donderdagavond vertelde Ton Sijbrands zorgvuldig formulerend over zijn leven als dammer, dat begon met zijn ambitie om wereldkampioen te worden. Hij beloofde zijn ouders op zeventienjarige leeftijd dat hij weer naar school zou gaan als hij de beste van de wereld was, maar toen dat op zijn 22e gebeurde was hij damprofessional. Veel mooie details komen langs, zoals het marmeren beertje dat hij uit bewondering van een Russische dammer ontving, of de Ajax-liefde die ontstond bij het TV kijken bij de buren. Ton vertelde over de kunst van het blindsimultaan dammen en over hoe hij in 2014 in Hilversum, in een gevecht van 48 uur, het wereldrecord vestigde tegen maar liefst 32 tegenstanders. Niemand heeft sindsdien gewaagd dat record aan te vallen.
Op vrijdagavond ging het over vallen en opstaan in de wielersport. Vera Koedooder neemt de zaal mee in de levenslessen die wielrenners in hun sportcarrière opdoen. Wanneer iets niet loopt zoals je wil moet je dat niet anderen verwijten, maar de verbetering bij jezelf zoeken. Die houding kenmerkt topsporters zoals Annemiek van Vleuten of Marianne Vos. Die zijn ook in staat om tijdens de koers zich aan de omstandigheden aan te passen, zoals Annemiek van Vleuten bij haar wereldtitel.
Eerder die avond beklimmen de gasten de trappen naar de Uitkijk om zich te verwonderen over de eerste gefilmde (1923) pogingen om de Mount Everest te beklimmen. In de film daarna zien ze hoe de expeditie van Edmund Hillary daar in 1953 wel slaagt. Adembenemende films.
Zaterdagmiddag vormt de film Strijder een belevenis voor jong en oud. De hoofdrolspeler belandde vanwege een dwarslaesie in een rolstoel en vond een speciale oplossing om toch met zijn team mee te doen aan de Touzani cup. Wanneer na afloop van de film scenarioschrijver Job Tichelman zelf in een rolstoel voor de zaal zit, komen er veel vragen los. Wat voel je eigenlijk in je benen? Hoe kom je de trappen op? ‘Ik heb nooit anders meegemaakt dan in een rolstoel te zitten’, zegt Job, ‘dat is voor mij normaal, daar leef ik mee’. Een prachtige en onverwachte ontmoeting.
Zaterdagavond is het theater afgeladen. In de Uitkijk is het dringen bij de voorstelling met schaatser Jan Smeekens. Jan neemt de hele zaal mee in zijn herbeleving van het moment dat hij dacht Olympisch kampioen op de 500 meter te zijn. Tijdens zijn halve ereronde bleek het goud met een onmeetbaar verschil toch voor een ander te zijn. Hij deed er drie jaar over om die twaalfduizendste seconde verschil te verwerken.
Ook de grote zaal hangt aan de lippen van Ron Vlaar en David Endt, die vertellen over hun bewondering voor Louis van Gaal. ‘Ik ben echt goed’, zegt Louis in de film, en ‘ik heb heel vaak gelijk’. Ron Vlaar beaamt dat. ‘Niemand van het team wist dat keeper Jasper Cillessen zou worden gewisseld vlak voor de penalty-serie in de kwartfinale bij het WK in Brazilië; het was een meesterzet’. ‘Ik raak ontroerd over hoe kwetsbaar Louis zich in de film toont, je ziet de hele mens’, zegt romanticus David Endt. ‘Precies zoals hij ook ons voetballers benaderde, als totale persoon’, vult Ron Vlaar aan.
Op zondag doet de jeugd van FC Weesp een speurtocht door Weesp. De film Strijder blijkt opnieuw een snaar te raken. ’s Middags kijkt de tennisjeugd van de WTC samen naar King Richard. Onder het genot van een mocktail bewonderen zij het knappe voetenwerk van Venus en Serena Williams en spelen daarna hun eigen sportquiz.
Alle avonden eindigen met geanimeerde gesprekken en lekkere muziek, onder het genot van een drankje, een blokje kaas of een bitterbal. Het drukbezochte Sportfilmfestival heeft met een sterk programma in de 3e editie aangetoond een vast onderdeel van het Weesper culturele en sportieve leven te zijn.